Emelie Sandström, "Ringen", 2023
Tina Frausin, "Rosenlust", 2023
Rosariet, Jönköping

Emelie Sandström och Tina Frausin

I Rosariet vid Rosenlunds herrgård finns två konstverk, ett av Emelie Sandström och ett av Tina Frausin.

Emelie Sandströms Ringen som är en grupp brons- och aluminiumskulpturer, gjutna efter förlagor svarvade i trä. Närvaron av träet i gjutningen är viktigt för konstnären, i överföringen är träts detaljer som ådringar, flisor och sprickor synliga. Tillsammans bildar skulpturerna en ring, formen och titeln syftar till hur svampar på gräsmattor kan växa i en ring eller en båge i en så kallad häxring. Enligt sägner har man också kallat sådana ringar älvringar, det sas att ringen uppstod där älvorna hade dansat och att gräset sedan dött av slitage – man skulle akta sig för att gå igenom en sådan ring. 

I Posses park nedanför Rosenlunds herrgård finns konstverket Rosenlust som ser ut som ett litet lysande lusthus som man inte kan gå in i. Parken är från 1700-talet, där det är placerat, är poetisk och romantisk med herrgården och sitt rosarium med utsikt över både Jönköping stad och Vättern. Mönstret som klättrar på lusthusets väggar anspelar på de magnifika klätterrosor som finns i rosenträdgården och påminner om dessa även under de årstider då inget blommar. Färgen rosa signalerar romantik, intimitet, vänskap, feminism och mod. Rosa bars på 1700-talet ofta av män och ansågs då kommunicera passion, blod och krig. Det ansågs som en exklusiv färg: om man hade rosa kläder var man förmodligen mycket framgångsrik. Färgvalet och mönstret är också en blinkning åt tidsepoken när parken anlades och herrgården byggdes. Lusthuset blir som en lysande marsipanros i parklandskapet där det blickar ut över nejden. På långt håll kan Rosenlust, när det lyser på kvällen, ses från gångvägen längs med Vätterns strand. 

Konstprojektledare: Molly Sjögren, ArtPlatform AB
Beställare: Jönköpings kommun

Om konstnärerna

Emelie Sandström, född 1986, är utbildad på Malmö Konsthögskola och verksam i Malmö. Sandström arbetar främst med skulptur där traditionella tekniker och material möter inspiration från det ockulta, science fiction, religion och magi.

Tina Frausin, född 1966 i Stockholm är utbildad bland annat på Kunstakademiets Designskole Bornholm. Hon har gjort många offentliga gestaltningar runtom i landet och har en gedigen erfarenhet av att arbeta med olika material. Hennes verk associerar ofta till platsens historia eller funktion på ett lekfullt och poetiskt sätt.