Konst vid Slussen pågår under ombyggnationen av slussen i Stockholm, och synliggör olika former av konstnärliga uttryck som inspireras av platsens historia, nutid och framtid. Genom initiativet aktiverar Stockholm stad en del av Södermalmstorg, där ombyggnaden riskerar att bidra till otrygghet och otrivsel.
Konstnärskollektivet coyote inledde konst vid slussen med sin temporära konstnärliga gestaltning HOMETOWN, ett samspel mellan skulptur och publika evenemang under en tremånadersperiod.
coyote är ett konstnärskollektiv som har funnits sedan 2017 och är baserat i Stockholm, Frankfurt och Köpenhamn, och under januari-april 2022 använde de Södermalmstorg som en kollektiv plattform där olika röster och uttryck inom konstnärligt skapande aktiverade, levandegjorde och utforskade begreppet hometown, hemstad. Utgångspunkten för HOMETOWN är det tillfälliga. En studie i hur platsens fysiska och sociala rum över tid utvecklas och formas efter framväxten av nya kollektiva minnen. HOMETOWN består av tre olika komponenter: skulpturala element, publikt program och distribution.
De skulpturala elementen består av en ljusskylt som parafraserar stadens äldsta reklamskylt, Stomatolskylten, både i utseende men också som ett kommersiellt begär, och en arkitekturmodell i Slussenrummet som gestaltar platsens nuvarande form och utseende. Arkitekturmodellen är utförd av arkitekten Ivan Grelz. HOMETOWN bestod också av en skulptur som parafraserar den nu nedlagda gratistidningen Metros tidningsställ, som fram till 2019 var utplacerad vid busshållplatser och tunnelbaneuppgångar runtom i Stockholm. Skulpturen är utförd av smeden Simon Westling och användes som en distributionskanal för information tre evenemang som genomfördes under peioden: en filmvisning på Hilton Hotel, en grupputställning och en performance utomhus på platsen.
Konst vid Slussen öppnade i slutet av januari 2022 och under tre år (2022-2024) kommer två konstprojekt per år att visas vid Södermalmstorg. Beställare:Stockholm konst. Konstprojektledarer: Alida Ivanov och Åsa-Viktoria Wihlborg, ArtPlatform.