Roy Samaha, Will Benedict, Anca Benera & Arnold Estefan och Anton Vidokle & Pelin Tan
Skanstull, Stockholm

Konstväxlingar Skanstull

Videokonstprogrammet ”Hoptrasslade historier” visas oktober 2020 till september 2021 på Skanstulls tunnelbanestation i Stockholm – ett program i fyra delar med verk av sex internationella konstnärer: Roy Samaha, Will Benedict, Anta Benera, Arnold Estefan, Anton Vidokle och Pelin Tan. Konstnärerna utforskar hur vår värld hänger samman och människans roll i den. Genom att känna in, se samband och spekulera undersöker konstnärerna hur vår tid på jorden är hoptrasslad med klimatförändringar, och hur tidscykler påverkar naturfenomen, ideér och politik. Filmerna påminner oss om att uppfattningen om världen skiftar, beroende på vem vi är och var vi befinner oss.

Hoptrasslade historier är sammansatt av curator Sara Rossling, ArtPlatform, på uppdrag av Region Stockholm som en del av regionens arbete med Konstväxlingar- tillfälliga utställningar i tunnelbanan.

8 okt – 31 december 2020, Roy Samaha ”Sun Rave” (2018).

I ”Sun Rave” undersöker Roy Samaha barndomsanekdoter, som hörts i en lägenhet fram till revolutionsåret 1989, när en stor solstorm bröt ut. Videon väver samman historiska lager från Rumänien och Libanon, naturhändelser och forntida kryptering av språk, hur solens cykler oförutsägbart utsöndrar energiflammor som stör jordens magnetfält och påverkar radiosändningar, kommunikation och människors förnuft i stor skala.

1 jan -31 mars 2021, Will Benedict “All bleeding Stops Eventually” (2019)

Will Benedict arbetar med video, måleri och collage.“All bleeding Stops Eventually” är en serie med sex korta filmer skapade i samarbete med författaren Chus Martinez. I verket tar utrotningshotade djur ton i ett meddelande till oss människor: ändra dina vanor eller dö. Videorna gjordes som svar på en paneldiskussion i FN om klimatförändringar i havet och kryosfären sedan 1970.

1 apr – 30 jun 2021, Anta Benera och Arnold Estefán “Citrus Tristeza” (2018)

Anca Benera och Arnold Estefán har arbetat som konstnärsduo sedan 2011. “Citrus tristeza” refererar till en art av Closterviruset som angriper och förstör miljontals citrusträd världen över. Virusets uppkomst sammanfaller tragiskt med fascismens framväxt i Europa. Filmen utspelar sig på Sicilien och väver samman Italiens historia med Rumäniens. Betraktaren får följa personer som skriver budskap med citroner på stadens väggar, men medan citronsaften avdunstar tynar orden bort.

1 jul- 30 sept 2021, Anton Vidokle och Pelin Tan “ 2048: A Science Fiction Show, episode 3: The Noosphere” (2013)

Anton Vidokle är video- och konceptkonstnär. Pelin Tan är sociolog och forskare. Tillsammans har de gjort filmserien “2048: A Science Fiction Show, episode 3: The Noosphere” som utforskar historien om framtiden. I “The Noosphere” undersöks filosofiska ideér ur ett cykliskt och kosmologiskt perspektiv. Filmens manus är ett collage från olika forskares texter om det filosofiska begreppet noosphere, “förnuftets sfär”, och om rysk rymdforskning under tidigt 1900-tal.

Mer info om konstnärerna och konstväxlingar hittar du här.